Nowości
Home / Atrakcje turystyczne / Podziemia Browaru Perła
Podziemia Browaru Perła

Podziemia Browaru Perła

Na turystycznej mapie Lublina pojawiła się całkiem niedawno nowa atrakcja turystyczna. Do zwiedzania udostępniono bowiem Podziemia w historycznych budynkach należących do Browaru Perła. To początek większej inwestycji mającej tchnąć w opuszczone do niedawna obiekty nowe życie.

DSCN7764a

Tradycje piwowarskie w Lublinie mają kilkaset lat. Działały wtedy w mieście browary klasztorne. W XIX wieku rozwijać się zaczęły zakłady prywatne. Jednak prawdziwym przełomem okazało się przybycie do Lublina Karola Rudolfa Vettera. Przybył on z Poznania z bardzo konkretnym planem. Chciał założyć browar. W 1844 roku kupił zabudowania po zlikwidowanym klasztorze reformatów przy ulicy Bernardyńskiej i w 2 lata później rozpoczął produkcję.

Ruszyła ona niemal od razu pełną parą. Na rynek trafiło piwo bawarskie z fermentacji dolnej. Trwałe i nadające się do dłuższego przechowywania i przewozu. To był strzał w dziesiątkę. Kolejnych kilkadziesiąt lat to stały rozwój produkcji, unowocześnianie zakładu oraz wzrost sprzedaży. Jednocześnie Karol Rudolf, jak i jego następcy August Karol i Juliusz Rudolf Vetterowie prowadzili w mieście zakrojoną na szeroką skalę działalność charytatywną. Pomagali szpitalom i przytułkom, ufundowali też szkołę ekonomiczną, która istnieje do dziś.

DSCN7760a

Obecne Browary Perła powstały już po II wojnie światowej w wyniku upaństwowienia dawnego zakładu Vetterów oraz znajdującego się na Kunickiego Browaru Jeleń. Z czasem produkcja została całkowicie wyprowadzona poza centrum miasta. W starych budynkach na Bernardyńskiej ulokowano biuro zarządu ale podziemia stały puste i niszczały. Dopiero niedawno pojawiła się szansa na ich zagospodarowanie.

Trasa wiedzie przez najstarszą część browaru. Możemy tu prześledzić proces powstawania piwa. Niskie, sklepione pomieszczenia zostały oświetlone, ale i tak w wielu utrzymuje się mrok co podtrzymuje aurę odkrywania niezwykłych piwnic. Dumą muzeum jest kolekcja przedwojennych etykiet piwnych. Wiele z nich to unikaty, których nie można zobaczyć w żadnym innym miejscu.

Podczas tworzenia trasy zdecydowano się na usunięcie części maszyn. Niektóre, głównie wielkie wanny, w których przeprowadzana była fermentacja z zastosowaniem drożdży pozostała na swoim miejscu. Brakuje tylko kadzi. Ale jak mówią w muzeum to tylko kwestia czasu. Zwiedzanie kończy degustacja dwóch gatunków piwa.

DSCN7769a

Browar Perła na Bernardyńskiej ma także ambicje, by stać się miejscem spotkań kulturalnych. Na jego terenie już dziś odbywają się koncerty, latem działa kino plenerowe. W planach są dalsze prace przy niewykorzystanych jeszcze pomieszczeniach i dalszy rozwój oferty dla turystów i mieszkańców.

Obecnie Browar można zwiedzać jedynie w grupach z przewodnikiem, który przybliża historię Browaru i sposoby produkcji piwa. Bilet – cegiełka kosztuje 10 zł.  Podziemia są też udostępniane w czasie różnorodnych miejskich imprez. Tu na wstęp obowiązują zwykle wcześniejsze zapisy.

About Anka Śliwa

Ciągle mnie gdzieś nosi i zbyt długo nie mogę usiedzieć w jednym miejscu. Zazwyczaj w góry, ale ciekawymi miejscami na nizinach też nie gardzę. Nie lubię wielkich miast, ale chętnie spędzam kilka dni Londynie, Paryżu czy Rzymie. Bo przede wszystkim lubię poznawać nowe miejsca. Kiedy wyjeżdżam to z plecakiem i samodzielnie, tak żeby móc zaplanować trasę i miejsca które odwiedzę. I żeby odpocząć od bycia w dużej grupie, co dla pilota i przewodnika górskiemu jest codziennością. Co robię kiedy jestem w domu? Czytam, oglądam filmy, planuję kolejne wyjazdy i od czasu do czasu brzdąkam sobie na gitarze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top